Casa Montaña

casaMONTAÑA

[Strangers in paradise] 2016

"The house is the shelter" - Álvaro Siza

A house for an English landscaper and his family, in love with Asturias, who bet for their second home to be industrialized. Manufactured in four months entirely in Madrid and transferred to its final location at 600 km, crossing the Cantabrian mountain range where it was assembled in 5 hours. Finally, the black slate roof was placed by an artisan from the area. Technology and tradition to create a unique proposal.

The project is developed in two levels, with a simple program that groups the facilities in one of the three modules of 2.15 x 5.30 m that make it up. The metal staircase is the central element of the house, around which the program runs and which dialogues with the fireplace suspended from the living room. The upper floor houses the two rooms, separated by a light polycarbonate wall that sifts the light.

This house, actively developed with the clients, shows absolute respect for the rural environment where it is located. A wonderful group consisting of a hórreo and a traditional house in the process of rehabilitation as a tourist accommodation, still keep the project alive.

System

The production of houses in factory and the transport of them completely finished to the site, apart from a greater control on quality, supposes numerous advantages and avoids the stressful procedure, for a client, of the construction of a home.

The system used for the construction of the house is a modular system of three-dimensional components manufactured in an assembly line. The main structure is composed of galvanized steel elements with welded rigid knots and all the requirements demanded by the CTE (Technical Building Code) fulfilling the set.

Casa Montaña Planta Primera

The modular constructive system of manufacturing in assembly chain, not only aims to optimize energy, material and human resources in its manufacture, but by systematizing its design we get, far from a monotonous standardization, an optimization for the benefit of the customization and adaptation of the building.

Casa Montaña Planta Segunda
Alzado bhBOX

Bhbox

[Growing homes] 2015

"The house is a machine to live" - Le Corbusier

A new way of conceiving housing, a high quality product, close to the constructive avant-garde. Housing with the highest technology and a delivery time of less than four months [without delays or budget variations]. Growing homes, which offer the user the possibility of articulating in a simple way, a future growth in space and time, both horizontally and vertically, as well as changes in use within it, with relative ease.

bhome, is a house responsible with the environment, from the moment of construction, which meets the highest requirements of the Technical Building Code, as well as the new requirements of Energy Efficiency. It combines tradition and modernity, reinterpreting some of the elements that existed in the homes of yesteryear.

Each room has a patio, which serves as a space for the physical and visual relationship of the house. Versatile patios, which can accommodate different uses, depending on the time of year [orchard, garden, pool, sauna, etc.]. A dynamic dwelling, connected spaces, interior-exterior dialogue, make bhome a new constructive and spatial concept, more in keeping with the way of living, as an evolution on traditional housing.

Planta bhBOX

Port of Bilbao Cruise Terminal

[Vacations on the sea] 2011

"I have discovered that there is no surer way to know if you love or hate someone than taking a trip with them" - Mark Twain

"Mr. Fogg the ship has sailed; you will lose your bet / at least I have not lost a friend" - Jules Verne

The Port Authority of Bilbao, announces an Ideas Competition at the end of 2009, to define the project that will build the New Bilbao Cruise Terminal. A port city, with a metallic memory of naval shipyards, cranes, postindustrial land and the suspension bridge of Portugalete.

Port of Gijon Maritime Station

[Sea freeway] 2010

"The ship was going through an inexorable transformation of weight to floating structure ... I remember my fear and my surprise at that moment and it has become a recurring dream" - Richard Serra

The order received by the Port Authority of Gijon consists on a project for the future of the Terminal for the Autopista del Mar. This building will serve the future ferry lines that will link Gijon with Nantes [France] and in the future with Cork [Ireland].

The building had to be inaugurated after 6 months from the commission and it has to contemplate the possibility of expanding in the near future.

The program of needs that was received by the property raises two differentiated areas, pre-boarding of passengers and boarding, as well as a large-scale parking, mainly for trucks.

Located in the Muelle de la Osa, in the port of Musel, there is no plot to be adhered to. It is proposed as a modular building made entirely with dry construction, which opens above all towards the sea. The modules are 3.60 m wide and have a maximum depth of 15m, with a constructed area of 360 m2. The façade is an industrial panel made of smooth sheet metal in different colors, a very common material in the environment in which it is located.

The structural system consists of laminated steel modules, manufactured in the workshop and assembled on site. In this way a very short execution time is obtained, and a very high optimization of the working time, since the working conditions in the workshop do not depend on climatic factors, etc.

Port of Aviles Sheds

[Oscar Niemeyer neighbors] 2009

“If you want to build a ship, do not start by looking for wood, cutting boards or distributing work, first you must evoke in men the longing for the free and wide sea” - Antoine de Saint-Exupéry

A privileged location in the Ría of Aviles, in front of the city, in the dock of San Agustin, an industrial landscape, between cranes and with the ArcelorMittal factory as a backdrop. The sheds, are built entirely with steel, both structure, as the outer skins, facades and cover. This is what the program demands, the tradition of the place and the users of the building, ArcelorMittal [first world steel producer] and AGP [General Port Activities] company that manages transport in the Port of Aviles.

ArcelorMittal R&D Asturias

[SLab] 2011

“I do not speak of the space that is outside the form, that surrounds the volume and in which the forms live, but I speak of the space that forms create, that lives in them and that is all the more active the more hidden it acts” - Eduardo Chillida

A building-city was proposed that maintains the essence of the streets, the patios and the sensations that are breathed in the old town of Aviles. A series of slabs, containers of the program, move over each other, giving rise to patios, terraces and viewpoints.

The aim is to achieve a living and lively building, with large, transitable roofs from which one can enjoy the views of the city, the estuary and the sea. A building that can be used beyond the schedule of a business park, a new space for the city of Aviles to accommodate all kinds of cultural and artistic expressions, apart from those of the multinational steel company.

Rehabilitation and Expansion of the ArcelorMittal Center I+D+i

[insideOUT] 2012

The origin of the project was the need raised by the ArcelorMittal Global R & D Center in Aviles, located in that building, to have more work spaces. An existing building, rational, with marked symmetry, with heavy architecture, large load-bearing walls and brick exterior finish, which had already undergone an extension in the 70s.

The sushi roll insideOUT, also known as Uramaki, has as a peculiarity the fact that the rice is outside and the nori [the seaweed] inside, wrapping the stuffing. For that reason, it is called inside out roll. In this intervention, the proposal was to play with these concepts referring to the inside and outside [INSIDEout], of the building, of the city, of the materials.

Steel, a material that enters and leaves the building, covering facades, stairs, roof, which can be understood as a continuum, reference to the rolling mills in which it is produced, as well as to the first world steel producer and to a city, Aviles, always reference and with an incalculable heritage. The metallic parts of the intervention can be reused 100% and 70% of them came from recycled steel.

The project has two fundamental lines of action: first, the recovery of spaces, facades and functionalities of the existing building and secondly the construction of two new buildings.

Building of the Technological Development Center constructed with micro perforated steel sheet.

The previous facade, where brick and concrete predominated, has gone to a new metallic face. The colors that now predominate are ArcelorMittal's corporate colors: dark gray and orange. Once inside, the lobby was reformed to vertically relate the three floors of the old building, generating a new Atrium that serves as access to the building.

Construction of two ground floor buildings next to the Technological Development Center.

A new visitor reception pavilion, called Open Office, which contains two meeting rooms, a rest area [cafeteria] as well as a toilet area. A second building, called Finger Lab, which has a laboratory for energy, environment and process simulation, as well as a meeting room and toilets.

Finally, the parking was rehabilitated by expanding the number of places, conditioning the green areas, proposing a new way of parking, more dynamic and according to the operation of the center.